sábado, 15 de marzo de 2014

Tema 2 de Teoria de la Imatge

Aquesta és la presentació feta servir per a la exposició del tema 2 de Teoria de la Imatge. El contingut és un resum del document base, expicat més extensament a l'exposició. 



ACTIVITAT 2 del TEMA 2 de Teoria de la Imatge

A continuació, podem veure diversos exemples de les lleis de la Gestalt que podem trobar a la vida quotidiana.

Llei de figura i fons
La Gestalt afirma que la separació entre figura i fons determina la nostra percepció visual. 
Per il·lustrar i explicar millor com funciona aquesta llei, les campanyes publicitàries de la marca de vodka Absolut resulten molt útils, ja que per a gairebé tots els seus cartells fan servir aquesta llei.

Com podem veure a les dues imatges següents, es pot distingir clarament la forma de l’ampolla d’Absolut si separem la figura (papallones en forma d’ampolla a la primera, illa en forma d’ampolla també a la segona), del fons (blanc i negre a la primera, el mar a la segona). L’ampolla es pot veure clarament quan fem mentalment la separació entre figura i fons.



                                  
Llei de tancament
Segons aquesta llei, la nostra ment tendeix naturalment a tancar qualsevol figura que percep i que en realitat està inacabada. 
Un exemple d'això es el logo de WWF. La figura està inacabada, però nosaltres la percebem com un ós panda. 

Llei de proximitat
Segons aquesta llei els elements que estan propers es perceben més fàcilment com a parts d'una unitat. 
Això ho podem veure al logo de Unilever, que està format per petites imatges molt properes entre sí, de manera que no les percebem per separat, sinó com a integrants d'una figura més gran, la lletra "U". 
Llei d'emmascarament o inclusivitat
Segons aquesta llei una forma pasa desapercebuda quan forma part d'una configuració més complexa.
En el cas d'aquesta imatge, la figura de la persona, a la meitat inferior de la fotografia, passa desapercebuda perquè es  confòn amb el fons. 


Llei de destí comú
Segons aquesta llei les figures què es desplacen al mateix temps o en la mateixa direcció tendeixen a ser percebudes com a unitat.
En aquest cas les gavines no són percebudes individualment, sinó que les agrupem mentalment perquè entenem que totes es desplacen al mateix temps i en la mateixa direcció, per això les percebem com a grup.



Activitat d'aplicacions de les lleis de la Gestalt

Llei de similitud
Les figures tendeixen a agrupar-se quan hi ha una certa similitud entre elles, ja pot ser per color, forma, grandària, etc.
En el cas de les següents imatges, agrupem les formes segons la seva forma i color. 




Llei de l'agrupació
Per aquesta llei hem de tenir en compte que la proximitat fa que agrupem les figures. Per tant, creem grups visuals amb les figures que estan molt a prop. 
A les següents imatges podem veure com formem a la imatge 1 dos grups amb les figures que estan més a prop, a la imatge 2, 3 i 4  veiem tres grups.  





Llei de tancament
Segons aquesta llei tendim a acabar o tancar les figures que estan inacabades. 
A les següents figures nosaltres percebem, per exemple, un cercle en el cas de la imatge 1, tot i que en realitat no hi és, perquè les línees estan separades. A les altres imatges percebem (per ordre), un triangle, un cub, una fletxa, i un altre cercle. 




Llei de contrast
En aquestes imatges podem distingir clarament la figura del fons per l'elevat contrast que hi ha entre les parts que componen la imatge. 





Llei d'emmascarament
Ja que la forma de les flors passa més desapercebuda que la figura que componen els diferents elements, que és una cara humana. 


Llei de continuïtat i destí comú
Els components de la imatge s'agrupen de manera que sembla que tenen una direcció. Les figures que es desplacen al mateix temps es perceben com a unitat. 
A la imatge 1 percebem una línia, quan en realitat són un conjunt de cercles. 
A la matge 2 no distingim els edificis un per un, sinó que ho percebem com a una unitat: la ciutat. 
La imatge 3 és similar a l'anterior, ja que no percebem els individus com a individuals, sinó que ho veiem com a una unitat, en aquest cas la família. 
En el cas de les imatges 4, 5 i 6, tot i les línies i els traços de la imatge, percebem els components com a unitats. 








No hay comentarios:

Publicar un comentario